Nästan en helt vanlig dag

Här kommer ett svar på en fråga jag ofta får när jag är i Sverige. Hur ser en helt vanlig dag ut där i djungeln? När jag får den här frågan brukar jag aldrig riktigt ge ett bra svar. Det blir typ att – Ja, jag lagar väl mat och säljer honung. Det är som att vardagen lätt glöms bort när man fysiskt befinner sig långt bort från platsen. Men här kommer en dag, vanlig, med en liten twist på slutet. Jag och Coco var uppe vid 6. Jag började fixa frukost eftersom vi skulle ha två ”jobbare” på chacran. Coco började förbereda verktyg och jobbet på chacran började vid halv sju. Ungarna lät jag sova eftersom det ändå är lärarstrejk.  Den yngsta vaknade tidigast och gick iväg till närmsta grannen och kompisen. Där hörde jag att dom lekte med deras åtta hundvalpar. Frukosten bestod av kokta matbananer, äggröra med tomat och lök och havregrynsgröt fast i drickvariant med kakaonibs. Själv börjar jag känna att matbananer börjar stå mig upp i halsen men folk här äter stora mängder matbanan och det är ett självklart tillbehör till de flesta måltider.  Så när vi har folk här så har jag lärt mig att det är bäst att servera bananer. Kaffe och några mackor är ingen frukost här. Frukosten intogs vid åtta och sen gick jag och Josefina och handlade.

Köpte lite kokött, närmare kan jag inte beskriva vilken del av kon det var,  men det var mört. När vi stod och väntade på att betala, tillsammans med ett gäng hundar, funderade jag på hur man tillreder ett kohuvud. Under disken låg huvudet på kon vars kött vi köpte. Rakt i Josefinas ögonhöjd, som inte intresserade sig överhuvudtaget, förrän jag ändå var tvungen att påpeka vad vi stod och tittade på. Hon brydde sig ändå inte så särskilt mycket om det.  Men jag undrade iallafall hur man lagar till ett huvud. Jag antar att man kokar det i någon stor gryta. Kanske som buljong? Kniv och gaffel är väl inte användbart snarare machete. Tycker nog att det är väldigt bra att mina barn får se kohuvuden i köttaffären och hönor som nackas osv. Känns ärligt. Iallafall så blev det köttgryta med ris till lunch och matbanan såklart. Sen tog vi siesta några timmar.

På eftermiddagen hjälpte jag och Emilio till med nyplantering av kakaoplantor. Vi har tagit bort en del äldre dåligt producerande träd och ersätter nu med nya. Eftersom vår chacra/ gård ligger i en backe är jobbet rätt påfrestande. Chazuta är ju höglandsdjungel, Andernas berg har planat ut men landskapet är rejält kuperat fortfarande. Man blir alltså av med en hel del svett.

Emilio är 10 år och hjälpte mig idag. Att barn hjälper till här är helt självklart.  Under min egen uppväxt kan jag inte minnas att jag hjälpte till alls medans min man fick göra en hel del hemma hos sig. Det blir ibland en del oenigheter i den här frågan. Jag kallar det ”hjälpa till”, pappan kallar det ”jobba” och sonen kallar det ”slavarbete”. Iallafall kändes det bra när jag frågade Emilio något om en kakao och han kunde svara och dessutom sa: – Mamma, jag känner mig stolt när jag kan mer om kakao än dig!” Under tiden som vi jobbade höll Tamia koll på Josefina i huset och eventuella kunder.

Senare på eftermiddagen var Emilio nere i ån med grannbarnen och fångade småfisk och badade. De andra två lekte hemma. Jag gick och handlade kvällsmat och majs till hönsen. Har äntligen fått ihop ett litet gäng på 9 hönor nu plus tupp och kycklingar i olika storlekar. Riktigt kul att få egna ägg!

På kvällen så hände något som definitivt inte brukar hända. Har aldrig hänt överhuvudtaget här i Chazuta. Jag blev bjuden hem till en nyinflyttad familj från Lima för att se en film. Kan ju tyckas simpelt men det var riktig lyx för mig.

Så, det var en vanlig dag. Idag är en annan dag. Jag tyckte imorse att allt var under kontroll. Sen blev det myrinvasion i huset. På sätt och vis bra, kackerlackor och andra äckliga kryp flyr från huset. Men myrorna biter rätt hårt, så lite kaos är det idag också.

mayo2015 064

mayo2015 134

Den berömda achioten.

mayo2015 084

mayo2015 128

Tänk vad ett så oansenligt litet blad kan åstadkomma. Cocablad.

2 reaktioner på ”Nästan en helt vanlig dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s